RED CRYPTONEMIALES

Klasifikacija ovog reda nije previše problematična. Najviše se spori položaj familije Corallinaceae. Tačnije, u starijoj literaturi je ova familija svrstavana u okviru ovog reda, dok novije sistematike, obično izdvajaju ovu familiju u poseban red. Autor ovog teksta se odlučio za shvatanje da su familije Corallinaceae i Sporolithaceae zasebna evolutivna linija i da čine poseban red. Tako će u ovom tekstu biti predstavljene karakteristike reda Cryptonemiales bez dve gore navedene familije.
Predstavnici reda Cryptonemiales imaju auksilijarne ćelije koje se začinju na posebnim nitima. Auksilijarne ćelije nalaze se na manjoj ili većoj udaljenosti od karpogona ili su neposredno uz njega. Ako se razvijaju uz karpogonsku grančicu tada zajedno sa njom izgrađuju prokarpiju. Auksilijarne ćelije postoje i prije oplodnje u posebnim ograncima gametofita. Sporogeni konci nastaju iz auksilijarnih ćelija. Obrazovanju sporogenih konaca prethodi slivanje sadržaja karpogona i auksilijarnih ćelija.
Talus predstavnika reda Cryptonemiales prožet je kalcijumkarbonatom usled čega je krt i lako lomljiv, a u izvesnim slučajevima je i veoma čvrst. Po izgledu talusa alge ovog reda mogu biti cilindrične, listaste ili koraste. Talusi imaju jednoosovinsku ili višeosovinsku strukturu. U ćelijama se nalazi jedno ili više jedara i rodoplasta u kojima se ne obrazuju pirenoidi. Rastenje talusa ostvaruje se deobom jedne ili većeg broja apikalnih ćelija, odnosno radom meristema. U ciklusu razvića algi reda Cryptonemiales pravilno se smenjuju sporofit i gametofit koji su slični po veličini i izgledu. Tetrasporangije su krstasto ili u nizu podeljene. Organi za bespolno i polno razmnožavanje razvijaju se pojedinačno ili u grupama.
U okviru reda Cryptonemiales razlikujemo sledeće familije:
1. FAMILIJA: CHOREOCOLACACEAE
- genus: Choreocolax
- genus: Dawsoniocolax
- genus: Harveyella
- genus: Holmsella
2. FAMILIJA: CRYPTONEMIACEAE
- genus: Aeodes
- genus: Carpopeltis
- genus: Cryptonemia
- genus: Grateloupia
- genus: Halymenia
- genus: Lobocolax
- genus: Prionitis
- genus: Zanardinula
3. FAMILIJA: DERMOCORYNIDACEAE
4. FAMILIJA: DUMONTIACEAE
5. FAMILIJA: ENDOCLADIACEAE
6. FAMILIJA: GLOIOSIPHONIACEAE
7. FAMILIJA: GRATELOUPIACEAE
8. FAMILIJA: HILDENBRANDIACEAE
9. FAMILIJA: KALLYMENIACEAE
10. FAMILIJA: POLYIDEACEAE
11. FAMILIJA: RHIZOPHYLLIDACEAE
12. FAMILIJA: SEQUAMARIACEAE
13. FAMILIJA: TICHOCARSACEAE
14. FAMILIJA: WEEKSIACEAE
Tekst nije završen. Radovi su u toku.

Nema komentara: